Sinds januari 2025 handhaaft de Belastingdienst weer actief op schijnzelfstandigheid. Dit zorgt voor onzekerheid bij zowel opdrachtgevers als zelfstandig ondernemers. Want wanneer is iemand een echte zzp’er? En wanneer loop je als opdrachtgever het risico op naheffingen, boetes of een verplichte loondienstrelatie?
Bij Alfin Adviesgroep staan we klaar met deskundig financieel advies en ondersteuning. Onze verzekeringsadviseurs helpen je niet alleen bij het beoordelen van arbeidsrelaties, maar ook bij het afdekken van risico’s met passende verzekeringen.
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Werkt iemand feitelijk als werknemer, maar wordt hij of zij als ondernemer ingehuurd? Dan moet deze persoon ook als werknemer behandeld worden, inclusief de afdracht van loonheffing en sociale premies.
Hoewel de wet al sinds 2016 bestaat, wordt er sinds januari 2025 weer actief op gehandhaafd. In 2025 spreekt de Belastingdienst nog waarschuwingen uit, maar vanaf 2026 kunnen er daadwerkelijk boetes worden opgelegd.
Als opdrachtgever draag je de verantwoordelijkheid voor het beoordelen van de arbeidsrelatie. Niet het contract of het afgesproken tarief is doorslaggevend, maar hoe de samenwerking er in de praktijk uitziet.
Let op de volgende drie signalen:
1. Is er sprake van gezag of het geven van instructies?
2. Moet de opdracht persoonlijk worden uitgevoerd?
3. Wordt er een vergoeding betaald die lijkt op loon?
Wanneer je deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, kan er sprake zijn van een verkapt dienstverband. Dit kan grote gevolgen hebben – zowel juridisch als financieel
Laat je bijstaan door een verzekeringsadviseur of specialist in financieel advies van ons om je personeelsbeleid DBA-proof te maken.
Voor zzp’ers en andere zelfstandig ondernemers brengt de Wet DBA ook risico’s met zich mee. Je kunt alleen blijven werken als ondernemer als je ook echt als zelfstandige functioneert.
De verschillende kenmerken:
• Je bepaalt zelf hoe en wanneer je werkt
• Je kunt je laten vervangen
• Je werkt voor meerdere opdrachtgevers
• Je gebruikt eigen middelen of apparatuur
• Je maakt geen vast onderdeel uit van het team van de opdrachtgever
Ben je niet zeker of jouw manier van werken aan deze voorwaarden voldoet? Onze adviseurs helpen je graag met een toetsing van je positie. Zo voorkom je dat je voordelen misloopt of onbedoeld in loondienst belandt.
Voor opdrachtgevers:
• Naheffingen van loonbelasting en premies
• Boetes vanaf 2026
• Mogelijke reputatieschade
Voor zzp’ers en zelfstandig ondernemers:
• Verlies van fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek
• Risico op verplicht loondienstverband
• Minder opdrachten en afnemende flexibiliteit
Of je nu opdrachtgever bent of zelfstandig ondernemer: heldere afspraken en professioneel financieel advies zijn essentieel om fouten te voorkomen. Onze specialisten helpen je met het beoordelen van de arbeidsrelatie en afsluiten van de juiste verzekeringen.
Wil je weten of jouw situatie voldoet aan de regels van de Wet DBA? Neem vrijblijvend contact op ons op via het contactformulier. Samen zorgen we voor duidelijkheid en zekerheid.